KCSM participeert aan project voor migranten

door | 31 okt 2022

Dankzij de taalkundige en multiculturele diversiteit die de gemeente Machelen en bij uitbreiding de hele noordrand van Brussel kenmerkt, is KCS Machelen dè club bij uitstek om ook op educatief vlak haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Dat is ook de gemeenteraad van Rubì, een Spaanse gemeente op een boogscheut van Barcelona, niet ontgaan. Samen met een aantal internationale partners, waaronder blauw-wit, hebben zij een samenwerking op poten gezet via het BRACE (Breaking baRriers to migrAting soCial intEgration through football)-project, dat wordt gesubsidieerd door het Erasmus Plus-programma van de Europese Unie. Het initiatief is erop gericht om van voetbal een instrument te maken dat de sociale integratie van jonge migranten bevordert.

“Concreet gaat het over mensen die om uiteenlopende redenen begeleiding van instanties en overheden nodig hebben voor hun integratie. Uiteraard lost sport alleen niet de problemen van immigranten op, maar in combinatie met andere maatregelen heeft sport wel een groot potentieel om hun integratie te vergemakkelijken. We zouden kunnen zeggen dat het een universele taal is die verenigt, ongeacht afkomst, achtergrond, religie of economische situatie”, aldus Rubì-burgemeester Ana María Martínez.

Het BRACE-project heeft, naast KCS Machelen, onder meer volgende partners:

  • De voetbalschoolclub Can Mir in Rubì, die een project van opvang en integratie met kinderen uit verschillende opvanghuizen lanceerde
  • De Associazione Sportiva Bresso, de bezieler van Panafrica United, dat voetbal gebruikt om vluchtelingen uit verschillende landen in Afrika ten zuiden van de Sahara te ondersteunen, en ook zijn medewerking verleent aan het AVAIL-EU AMIF-initiatief van het Rode Kruis, dat gericht is op de integratie van vluchtelingen en asielzoekers.
  • Het Higher Institute of Administration and Management in Gestao

Binnen dit initiatief krijgen alle betrokken organisaties de ruimte om hun ervaringen met het werken met immigranten, en in het bijzonder met niet-begeleide jongeren en vluchtelingen, via voetbal uit te wisselen. Het is de bedoeling dat zij kennis en methodologieën kunnen uitwisselen waarmee zij de reeds bestaande projecten kunnen verbeteren en vervolgens in andere gemeenten kunnen implementeren.

Het BRACE-project wordt geleid door de gemeenteraad van Rubí en omvat verschillende activiteiten:

  • Een transnationale bijeenkomst in Machelen, waar de huidige situatie van migranten, vluchtelingen en niet-begeleide minderjarigen in de Europese Unie zal worden geanalyseerd
  • Een bijeenkomst in Bresso (Italië), waar de ervaringen van de Associazione Sportiva Bresso zullen worden gepresenteerd en nieuwe manieren zullen worden besproken om de sociale integratie van kwetsbare mensen door middel van voetbal te bewerkstelligen
  • Een bijeenkomst in Lissabon (Portugal), waar het Instituto Superior de Gestao een seminar zal aanbieden over het doorbreken van de economische barrière waaronder immigranten en vluchtelingen te lijden hebben
  • Een slotbijeenkomst in Rubì (Spanje), met onder meer bewustmakingsdagen in onderwijscentra, een workshop over hoe het project kan worden gerepliceerd en een culturele uitwisseling tussen spelers, coaches en vertegenwoordigers van samenwerkende organisaties.

Tijdens deze dagen zullen er ook verschillende voetbaltoernooien plaatsvinden waaraan jongeren uit elk van de landen zullen deelnemen. Het tornooi op KCS Machelen vindt reeds plaats aanstaande zaterdag, 5 november.

Recent nieuws

Wafelslag KCSM-jeugd

Wafelslag KCSM-jeugd

De KCSM-jeugd organiseert van 1 t.e.m. 21 maart 2023 zijn wafelslag. Maak een keuze uit de verschillende lekkernijen en steun onze jeugdwerking.

Lees meer